Longering

Longering til gymnasticering og genoptræning af heste

Kamali-juli-2011Er gymnastik og longe arbejde nødvendig for din hest?

Ja. I alle sportsgrene er det vigtigt med træning der styrker, løsner op og smidiggør muskler. Når du rider 6-10 minutter ved et stævne eller show, er det et resultatet af grundtræning i dagligdagen. Med andre ord, har både rytter og hest brug for gymnasticerende, styrkende og løsgørende øvelser der ikke nødvendigvis ligner det der vises på stævnepladsen, men gør det muligt at udføre de ønskede programmer med LETTE hjælpere og via fin kommunikation.

Hestens biomekanik

Da hesten er født forpartsbelastet og naturlig skæv, er det af afgørende betydning at dette bliver tilgodeset i starten af træningen. Forpartsbelastningen er den første ting man skal koncentrere sig om for at holde hesten sund. Når den har forstået korrektions øvelserne for forpartsbelastningen kan man bedre rette på den naturlige skævhed. Begge ting kan i høj grad med fordel trænes fra jorden af.

Manglende korrektion at den naturlige skævhed er én af mange årsager til haltheder hos heste. Er hesten kort i sin muskulatur på den ene side, kan den være halt på den ene volte. Men denne halthed er baseret på stamme muskler og ikke en skade. Hesten har tillige svært ved at få ryggen op på den “hule” side, og “sætter” ofte rytteren til den ene side, eller “åler sig”. Hesten skal lære at sætte sin ryg ind på en god måde på begge volter.
Selv ved en skade kan hesten styrkes og måske blive velgående, med det rette træning, – nøjagtig som ved os mennesker.

Hesten går fra naturens side mest på forparten, hvilket ikke giver den problemer dér. Den skal oprindeligt hverken bære rytter eller gå i volter, og den går ca. 20 km over vide sletter daglig.
Når hesten lukkes i en boks, går på små flade folde, eller hesten bærer på en rytter, især på små baner, bliver det pludselig meget vigtigt for hestens holdbarhed og psykiske velbefindende, at den lærer at bruge sig på en måde, hvor den forskyder sin vægt fra forparten til bagparten. Det er vigtigt at udjævne hestens og rytterens naturlige skævhed. Hesten er lige som os højre eller venstre håndet.

For at kunne lave målrettet muskeltræning under gymnasticering og ved genoptræning er det vigtigt, at hesten kan koncentrere sig og er tillidsfuld.

Dvs skal vi arbejde med musklerne på en hest, er det vigtigt at hesten ikke stresser rundt og kigger sig om efter alt muligt, eller er bange for “overgreb” af især sin nakke, da hestens muskler derved spændes uhensigtsmæssigt. Derfor må horsemanshippen være på plads først. Når horsemanshippen er på plads kan den virkelige gymnasticering og genoptræning gå i gang.
Vi kan give dig en basal viden om hestens natur og måde at kommunikere på = horsemanship “Wilde horse communication”. Det giver dig mulighed for at vide, om hesten ikke kan en øvelse, eller ikke har forstået budskabet…. og viden om, hvad der sker inden i hesten = hestens biomekanik.

Longering og gymnasticering i kapsun

Gymnasticering starter ofte fra jorden af i longe med kapsun. Mange former for longering kan ødelægge hesten på meget kort tid. Der er dog også måder, hvorpå træning i longe hurtigt aflaster overbelastede områder, samt hurtigt hjælper hesten til mere smidighed og løsgjorthed, samt giver hesten en meget bedre fysisk styrke og balance.

Gymnasticering og løsgøring af hesten i longe fortages i kapsun for at passe på hestens nakke, og det giver mulighed for:

-at træne hesten så den fysisk og psykisk får det godt. Samtidig bliver hesten mere opmærksom under arbejdet med træneren.

-at hesten bliver godt forberedt til at bære en rytter.

-en træningsmetode, der kan løsne op for spændinger og skævheder hos hesten, uden rytterens påvirkning fra hestens ryg. Vel udført, er det en god måde at træne/genoptræne en hest på, så den bliver fysisk stærk og smidig.

Trenseøvelser fra jorden af styrker hesten til rytteren

– der smidiggøre og styrker din hest.

– der hjælper hesten til at forstå de signaler vi ønsker at give fra sadlen af.

– der styrker musklerne i hestens halsansats, der skal bære hestens hals og hoved og dermed få den i balance.

– for at strække hals- og rygmuskler.

– for både at kunne se og mærke hvordan musklerne fungere.

Dette arbejde føres videre til ridningen. Fra sadlen af, er der også mange øvelser, der kan styrke og gymnasticere hesten på forskellig vis.

Rehabilitering / genoptræning af heste

Rehabilitering betyder genoptræning eller at komme sig efter noget.

I rehabiliteringen tages der udgangspunkt i hestens baggrund og dyrlægens samt andre fagfolks fund. Vi samarbejder med en række hestefagfolk.

Et træningsprogram tilrettelægges. Som ved alle træningsenheder på Hw Hestecenter, reevalueres træningen senest ved tre på hinanden følgende “dårlig dage” , for at sikre hesten trivsel.

Vil du høre mere så skriv eller ring til Heike. Priser findes under “Info”.