Tilridning af heste via tillid og forståelse

Tilridning af heste via tillid og forståelse.

tilridning
Ved tilridning hos os bliver hesten tillidsfuldt oplært til ridehest. Tilridning foregår med udgangspunkt i den enkelte hest. Hestens anatomi og natur. Hesten uddannes i det tempo som den kan følge med til, i god atmosfære. De enkelte elementer der skal til for at udføre en given ting, indlæres enkeltvis og sættes derefter sammen i stigende grad.

Da træningen foregår via kommunikation – positiv læring, og tilrettelægges uddannelsen således, at hesten formentlig vælger det man vil have den til. Uddannelsen skal tage hensyn til hestens biomekanik og natur.

Ved tilridning af heste lægger vi vægt på, at ejeren eller rytteren er med på vejen i det omfang man føler sig tryg ved. Selvfølgelig i det omfang det er muligt at komme til HW Hestecenter. Der er 5 træningsdage på en uge.

Det er efter vores bedste overbevisning vigtigt, at den der skal træne hesten bagefter, er med på hvordan der kommunikeres med hesten. I øvrigt er det godt for hesten at have mindst en hygge dag om ugen med en gå tur eller lignende, gerne sammen med sin ejer eller rytter.

Hvordan foregår tilridningen:

Vi starter med horsemanship, da det er grundlaget for al kommunikation. Det kan tage fra en dag til ca. 14 dage. Oftest omkring 1-3 træningsdage.

Så kommer balance, smidigheds, og opmærksomhedstræningen i longe med kapsun. Det kan tage fra 1 uge til 3 uger. Her kommer der en sadel på de sidste træningsdage.

Næste trin er arbejdet i trense. Denne overlapper longeringen, og tager som regel 3-5 dage. Der er øvelser for trense og longe, som er et godt supplement for mange heste godt hen ad vejen, evt. som en del af opvarmningen inden ridningen.

De første gange med rytter foregår i kapsun. Hesten skal lære gå og stop signal for meget lette hjælpere. Den skal lære sædets indflydelse. Så skal den lære kontakten til hånden via biddet. Da hesten er godt forberedt fra jorden af, plejer dette ikke at tage ret lang tid. Det tager samlet ca. 1 uge.

Efter godt en måned begynder den egentlig ridning. Da hesten er godt forberedt, plejer det at gå stille og roligt fremefter. Alt efter hestens bygning og balance kommer galoppen hurtigt, eller det “gemmes” til hesten er smidiggjort og styrket til at kunne klare det på bane.

Selv om man ikke direkte træner galop, er der masser af øvelser i de andre gangarter, som kan forbedre galoppen. Man kan så en gang imellem lige tjekke hvordan det står til med galoppen. Det giver hesten en bedre følelse af ikke at blive udsat for noget den er utryg ved, eller ikke kan klare.

Det er vigtigt at holde hestens motivation for samarbejde. Derfor er der mange pauser i træningen og meget snak og ros. Efter 2-3 måneder er hesten godt på vej.

Man kan dele uddannelsen op i etaper, som f.eks. horsemanship, træning fra jorden af og selve ridningen. Ridningen kan deles op i arbejde uden galop og med galop. Så man kommer og lære en ny del, tager hjem og bliver tryg ved det, derefter tager den næste etape, og så fremdeles. Derved kan ejeren føle sig bedre rustet med arbejdet. Det øger succesen meget for den tid der kommer efter tilridningen, da vi har stor indflydelse på hestens trivsel og præstation.

OBS! Ved heste der har mange dårlige ting med i bagagen tager uddannelsen ofte længere tid. Især når man prøvet “uheldig” horsemanship eller en tilridningsform der er mislykket. Her er skal tilliden og grænserne læres på ny. Som ved os er det mere problematisk end at komme til en opgave med en “ren tavle”.