Heike

Heike, terapeutisk hestetræner:

Står for undervisning, tilridning, alm. træning samt terapeutisk træning af hest og rytter. Adm. dir. på Gammelgaard Hestecenter.

Grundlæggende livssyn; både mennesker og heste stor forudsætning for at helbrede sig selv. Sundhed afhænger af, om vi giver krop og sjæl gode betingelser. F.eks. sund brug af kroppen, der tager udgangspunkt i vores bevægelsesfysiologi, god atmosfære, god ernæring, god tandpleje, mm.

Lidt om mig:

Mine mål med undervisning af eleven og uddannelsen af hesten:HeikeWilde

Både heste og rytter er forskellige, så det er vigtig at tage udgangspunkt i jer og jeres ønsker. Der er mange vinkler på samme “sag”, og et helhedssyn er vigtigt.

Mit mål med undervisningen er at viderebringe en god forståelse af hestens natur og biomekanik, samt en forståelse af hvordan du påvirker din hesten. At videregive træningsmetoder, der på en positiv måde skaber omstændigheder, der får hesten til at vælge at lave det du ønsker.

Mit mål med uddannelsen af hesten, er at skabe en tillidsfuld og sund hest. Som løsgjort og i god balance, kan rides med meget lette hjælpere alle steder, i alle discipliner, også i svære øvelser. Hest og rytter bliver da én helhed – en equipage – en fantastisk følelse :-).

Her er 4 af mine træningsregler:

“Det er altid en god idé, at lade dig vejlede af din egen sunde fornuft, lytte til hesten og især til din egen intuition.”

“Hjælperne bruges så lidt som muligt, men så meget som nødvendigt”

“Der er ikke nogen der har 3 “dårlige” dage i træk, sker det, skal træningen altid tages op til revision.”

“Bredt samarbejde føre til bred indsigt”. Som Albert Einstein engang sagde “If you can’t explain it simply, you don’t understand it well enough”

Baggrund og filosofi

I de godt 35 år jeg har arbejdet med heste, har hestenes samarbejdsvilje altid fascineret mig. For mig at se, danner gensidig respekt, god kommunikation og reel viden grundlaget for sundhed, glæde og sikkerhed med hesten.

For mig er livet en lang lærings proces. Man bliver aldrig færdig udlært eller for gammel til at tilegne sig ny viden.

Uddannelse ved læremestre med forskellige specialer fra mange forskellige lande, har givet jeg en stor og bred forståelse af hestene. Specielt horsemanship, hestens biomekanik, klassisk dressur og rytterens brug af kroppen har jeg uddannet mig i.

Jeg har som ung haft mulighed for, at lave en masse frihedsdressur ude i naturen. Derved lært at ”mærke” hestene. Det har bl.a. ført mig  til den franske ridemester Philippe Karl og hans Ecole de Légèreté, “Lethedens Skole” som er klassisk dressur med stor pædagogisk indsigt. I slutningen af 2009 blev jeg som første dansker accepteret til uddannelsen i Ecole de Légèreté ved Philippe Karl. I 2010 fik jeg tilladelse til at undervise i denne træningsform. Efter 2 år hos Philippe Karl blev skolen omstrukturet, og vi fik en anden underviser. Efter knap et år valgte jeg at stoppe, da det ikke længere svarede til mine forventninger.

Jeg har tilbragt megen tid i Tyskland, bl.a. ved den anerkendte hestedyrlæge med speciale i hestens biomekanik, Gerd Heuschmann.
Gennem tæt samarbejde med en af verdens bedste sadelmagere, Christopf Hubertus, og med viden om hestens anatomi, er jeg blevet i stand til at se om sadlen ligger godt eller kan tilpasses hesten.

Jeg har oversat ved mange kurser. Heriblandt i sædets indflydelse på hesten med Diplom pædagog og A-træner og instruktør i terapeutisk ridning og sportspædagogik for de tyske beridere, Sibylle Wiemer. Sibylle er også forfatter og freelance journalist for anerkendte hestefagblade. Jeg har oversat de første tre år Klaus Schöneich holdt ARR-kurser om “Anatomisk Rigtig Ridning” og “Skævheds terapi” på Fyn i starten af år 2000..

Jeg arbejder med heste og ryttere med forskellige problemstillinger. Især med heste, som kommer med store fysiske og psykiske vanskeligheder. Det arbejde har ført til samarbejdet med forskellige fagfolk, som dyrlæge, smed, sadelmager, og med mange IAED-uddannede tandplejer, og har givet mig et bredt netværk og en bredere indsigt i hesten.

Mange er meget tilbageholdende med at gymnasticere hesten, når den er stiv, meget skæv, har taktfejl eller endda viser halthed. Nogle heste kan have spændinger i kroppen, der gør, at de kan halte i starten af gymnasticeringen. Når vi har spændinger bevæger vi os heller ikke smidigt og ensartet. Den naturlige skævhed spiller også en væsentlig rolle her. Behersker man en god gymnasticeringsform ses der hurtigt resultater.

Holdes hesten smidig, løsgjort og stærk ved god alsidig træning, bliver den let at ride, og man undgår mange on/off halthedsdage. Hesten bliver mere omgængelig og tillidsfuld. En stor del heste sendes til træning på Gammelgaard via dyrlæge eller andre fagpersoner.

Udover ovenstående, er jeg uddannet inden for sygepleje og har kurser i blandt andet psykologi, personlig udvikling, kommunikation og mental træning.