Image

Læsning af Heste

Mange spørger hvordan de bedst kan få deres hest i trailer. Der findes mange metoder og mange gode træningsmuligheder.

Her vil vi primært koncentrere os om den situation som rigtig mange står i;

Nemlig at de ikke har en trailer til rådighed i hverdagen og nu skal de pludselig af sted.

Før en hest skal trailerlæsses, er det selvfølgelig vigtigt, at den har været i hænder, og har god tillid til de folk der skal læsse den.

Alt i forhold til traileren skal være på plads inden hesten hentes. Bommene skal være korrekt indstillet, hø tilgængeligt og strøelse på plads.
Evt. haves et par longetove klar, samt nogle handsker. Og gerne to rolige, men friske hjælpere om nødvendigt.

Når hesten kommer ud til traileren går I hen og ind i traileren, som skulle i gå et hvilket som helst andet sted hen. Altså med ro og en selvfølgelighed. Standser hesten op for at snuse er det ok. Den skal blot være koncentreret på opgaven at gå ind i traileren og ikke på andre ting. Man kan med foredel bakke hesten lidt væk igen, inden den selv vælger det, og man går derefter atter frem. Det kan man gøre i ro og mag så mange gange det er nødvendigt, indtil hesten selv går ind.

Vælger hesten at springe til siden eller dreje hovedet væk, så kan man sætte longetovene på og få to hjælpere til at holde dem i forlængelse af trailerens rampe. Husk altid handsker i den forbindelse! Det er netop ofte disse “kanter”, der mange gange gør det nemmere at komme i en lastbil. Nu gentages processen. Det er vigtig, at den der holder hesten i tovet styrer hovedet, altså sørger for at hesten er orienteret fremad, men uden at trække i hesten!
Evt. kan hjælperne gynge tovet ind i hestens side, hvis den vil undvige til siderne ud over rampens bredde, eller hvis hesten slet ikkke går frem. Den der leder hesten skal til enhver tid forholde sig positiv uden voldsom træk, kæder eller vold. Træk vejret dybt og find roen i dig selv. Start læsningen i god tid.

Vil hesten slet ikke gå, kan man i stedet lave små volter, hvor man flytter hestens bagpart nogle omgange og så prøver at gå igen, som ovenfor nævnt. Se og lyt til hesten, vil den samarbejde nu, og er bare lidt bange og skal have lidt tid, eller ser den ligeglad ud og har et “vil ikke” udtryk i øjnene.

Ganske få gange, og ALDRIG ved nervøse heste, kan det hjælpe at krydse longerne bag hesten og vugge den ind. Hjælperne skal huske, at de i samarbejde skal “hælde” hesten ind – forståes sådan hvad den ene tager i tovet, skal slækkes modsat, hvis hesten ikke er lige for. Den der har hesten foran er stadig positiv ledende, og TRÆKKER IKKE i tovet. Træk i nakken føre som regel komplet til modarbejdelse.

Har hesten først fået en god træning i at vende på en tallerken og løbe væk, så er en velsiddende kapsun super. Her kan du får fat i næsen af hesten og derved hold hovedet i den retning den skal gå.

Så snart hesten er oppe skal alt fortsat forgå med RO. Hellere at hesten går ud og ind et par gange end at “overfalde” den med bagbom og hurtig lukning, evt hurtig kørsel. Hesten er et flugtdyr, som skal ind i et lukket rum. Det er en stor bedrift. Ros den når den er kommet ind, tal roligt med den, giv evt en godbid mens der lukkes roligt uden at være for stresset. Både hjælper og fører skal prøve at finde roen helt inde i sig selv. Tjek om du spænder en masse muskler, eller kan står i “hvile” stilling for at vise ro. Jeres spændinger og nervøsitet vil hesten tolke som faresignaler.

Er hesten samarbejdsvillig et stykke hen af vejen ved at komme op i traileren men vil ud så snart der arbejdes bag den, kan det være at den ikke kan rumme mere, og derfor nægter mere samarbejde. Årsagen til dette kan være talrige. Hesten har for store eller for mange negative oplevelser i samarbejdet med mennesker eller med trailer læsning eller med selve kørslen. Her nytter det sjældent at fortsætte trailerlæsningen den dag, med mindre man kan prøve en lastbil istedet for en almindelig trailer. Det at det er en anden situation kan gøre at det bliver nemmere for hesten at accepterer og overskue.
Heste har det som os, er de fyldt op med stresshormoner kan de til sidst ikke tænke men vil flygte fra det ubehagelige, eller resignere og stå som fastgroet til stedet. Vi har brug for hestens tiliid og repsekt, og det tager tid at opbygge. Er tiden ikke til det kan Zylkene være et godt alternativ, da bedøvelse næsten altid føre til endnu større læsseproblemer. Hesten skal jo kunne gå og stå under bedøvelsen, så når heste bedøves på denne måde, kan de godt opleve deres frygt, men kan ikke reagerer. Kan du forestille dig hvilken angst det ville påføre dig hvis du ikke kunne handle på det du ville væk fra? Derfor er det bedre at bruge midler som naturproduktet Zylkene, som gør hesten mere ligeglad med ting men ikke får den til at blive sløv. Brug af Zylkene kan endda på sigt få hesten til at blive ok med traileren.

Selve kørslen skal forgår ekstremt roligt i sving og fartovergange. Har man en gang stået bag i en trailer, så ved man hvad det vil sige. Husk der er forbudt at stå i en trailer på offentlig vej og sammen med en hest, og farligt.

Når hesten skal ud, så ros den først og snak roligt til den. Sørg for at løsne hesten før bommen åbnes, og huske ro og ingen stress!

Rigtig god tur!